Gurmandia- Nocrich 2017

Anul stelar 2.017.

Mulți cercetași au bătut galaxiile în lung și-n lat. Pe o planetă pitic s-a întâmplat ceva neașteptat…

Gurmandia, planeta pitic din galaxia Ara, este casa gurmănduților și a gurmănzoilor. Se spune că în cultura gurmandeză succesul și armonia sunt asemenea unei rețete culinare: cu elemente specifice cunoscute doar de locuitorii planetei.

Într-o zi de marți, lupișorii au trecut cu autocarul printr-un portal ( poarta Centrului Cercetășesc Nocrich) și, astfel, au ajuns să fie gurmănduți.

În prima seară au cunoscut situația de pe planeta Gurmandia: familia regală a fost răpită, iar, fără ei, abilitățile culinare ale poporului lasă de dorit, iar mâncarea nu mai este la fel de gustoasă. Elmo, mesagerul interplanetar, este în căutare și de alte ajutoare și a primit răspunsuri pozitive de la o parte din locuitorii de pe Venus și de pe Uranus.

În cea de-a doua zi, conform scrisorii primite de la Elmo în prima seară, ne-am pregătit pentru primirea vizitatori care urmau să vină să ne ajute să găsim familia regală. Am curățat băile, am strâns iarba de lămâie (fănul) uscată, am aranjat grădina de legume, am strans lemne pentru focul de tabără.

Aflând de atelierul de ceramică pe care-l aveam lângă noi, am decis că este o oportunitate pe care nu o putem rata. Am frământat lutul, l-am tăiat în bucăți mai mici pe care le invârteam între palme, l-am întins în foi mai subțiri și am făcut ce forme am vrut noi pe care le-am decorat cu scris și diverse ștanțe. Nici nu ne-am dat seama că, defapt, noi am făcut multe prăjituri care așteptau să fie băgate la cuptorul special pentru ceramică.

În timp ce unii gurmănduți se delectau la atelierul de ceramică ca într-un laborator de cofetărie, ceilalți au participat la atelierul de reciclare și food waste. Am aflat de ce să reciclăm, în ce fel putem transforma anumite obiecte pentru a le reutiliza, dar și mai important, am strâns gunoiul în mod selectiv. După ce am dat exemple, am dezbătut modalități de reciclare și atenționare a oamenilor din jur privind această necesitate, am facut schimb de activități după o bine meritată gustare sănătoasă.

Seara s-a încheiat cu un moment mai special pentru mulți gurmănduți care, într-un cadru mai neobișnuit, și-au primit eșarfa de lupișor, urmat de mult-doritul foc de tabără și cântece la chitară.

O veche tradiție gurmandeză spune că cei care vin în scop de pace și pentru ajutor sunt primiți cu gomboți cu prune. Chiar dacă familia regală lipsea, gurmănduți nu puteau trece peste această tradiție. Joi dimineața ne-am suflecat cu toții mânecile și am pregătit rețeta secretă sub supravegherea patrulei Flămânzilă, cei mai iscusiți bucătari de pe planetă.

Așteptarea vizitatorilor a fost presărată cu joculețe, dar ei nu au întârziat să apară. Atât Venusienii (temerarii), cât și cei de pe Uranus (eXploratorii) au ajuns deodată, dar supriză: Gurmănduții nu erau acolo. Au plecat într-o plimbare în care au primit ingredientul care cuprinde întreaga istorie și tradiție gurmandeză, pe care l-au împărțit cu noi-veniții pe planetă. Le povestim și lor ce știm despre Gurmandia, iar apoi ne împărțim pe echipe și aflăm care ingredient culinar ne este mascotă. Gurmandezii sunt un popor prietenos, care ușor leagă prietenii, așa că activitățile de cunoaștere, de încredere și de comunicare, care au urmat, au fost o plăcere pentru toate echipele.

Și seara acestei zile a fost una mai specială, în care Raama și Hathi au avut de îndeplinit o provocare: Raama să facă o activitate specifică teritoriului Akellei, iar Hathi una specifică teritoriului său. După ce fiecare și-a desfășurat programul, au fost așteptați la Stânca Sfatului de Akella, Misha și Sora Cenușie pentru a spune promisiunea și a-și primi eșarfa de lider.

Dimineața de vineri a venit cu o surpriză: eXploratorii au făcut o altfel de înviorare, una distractivă și pe ritmuri de muzică. Progrmul zilei se anunța plin de provocări și a început cu un ”Capture the Flag” într-o pădurice din apropiere. În tot acest timp, 3 lideri pregăteau probele de olimpiada: peștera de spaghete, înfruntarea obstacolelor pe bârna de asparagus, perfecțioanre folosirii dinților în hrănirea patrulei când mâinile sunt ocupate, amplasarea unor crutoane plutitoare pentu a putea trece râul de supă de pui, aducerea puiului la mama găină.

După masa de prânz și după ce seniorii și liderii au terminat vetrele, gurmănduții și gurmănzoii au aflat că au șansa să gătească pentru familia regală, când aceasta va fi găsită, dacă patrula Flămânzilă îi va declara ca fiind cei mai buni bucătari. Fiecare patrulă a avut de terminat o rețetă diferită pe baza ingredientelor primite. Nu tocmai procesul de gătit a fost o dificultate, cât aprinsul și menținutul focului pentru gătit. Chiar dacă ora cinei s-a amânat, bucuria de a gusta din propria mâncare realizată cu ceva efort și cea de a gusta și din mâncarea celorlalte patrule, ne-a făcut să uităm de fatul că luăm cina atât de târziu.

Continuând seria momentelor speciale la ceas de seară, revenim la lupișori, unitate în cadrul căreia a avut loc trecerea la temerari. A urmat focul de tabără și stingerea puțin mai devreme pentru că marea majoritate știau ce urmează în următoarea zi, fiind penultima zi a camp-ului: hike-ul.

Sâmbătă dimineața 4 temerari mai mari, eXploratorii, seniorii și o mică parte dintre lideri au părăsit planeta pornind spre Lacul Bâlea cu scopul de a căuta familia regală pe Vf. Negoiu. Deși am decalat programul cu o oră, temerarii au fost mai în grafic decât cei mai mari, am sperat că și ceilalți vor ajunge pe vârf. Dar nu a fost tocmai așa. La Strunga Doamnei, eXploratorii, seniorii și liderii au decis că nu vor continua acest traseu și s-au oprit să mănânce. După prânzul acestora, în depărtare, spre vârf i-am recunoscut pe cei 4 temerai și pe liderul lor și am decis să ne întoarcem împreună la Lacul Bâlea să plecăm înapoi în camp.

Între timp, pe planetă, nici lupișorii și ceilalți temerari nu au avut mai mult succes in găsirea familiei regale pe parcursul expedițiilor lor.

Când au ajuns cei mai mari reprezentanti ai centrului local, focul de tabără era pornit și fiecare participant spune povestea hike-ului lor. Am încheiat seria momentelor speciale la ceas de seară cu 2 promsiuni de cercetaș și o promisiune de lider la temerari și cântece la foc.

Ultima dimineață pe planeta Gurmandia a început cu decernarea patrulei care a gătit cel mai bine și înainte de închiderea campului primim o scrisoare de la Elmo (vi-l mai amintiți?) în care ne informează că familia regală era una impostoare și nu ne dorea binele, ci, dimpotrivă, ne fura rețetele și le vindea peste tot în Univers. Am hotărât că avem nevoie de o nouă familie regală, așa că am încoronat echipa care a gătit cel mai bine.

Având cadrul simbolic, al campului, închis, ne-am continuat activitatea cu stransul cortului și aranjarea lucrurilor în rucsaci, în așteptarea autocarului care să ne readucă pe Pământ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *