Totul trebuie să înceapă cândva,  undeva și de la cineva!

            La Cluj, cercetășia  a reapărut în anul 1998, la Liceul Emil Racoviță, inițiată de un profesor de educație fizică și sport și 2 frați liceeni! Domnul Kulcsar era un profesor îndrăgit de elevi, extrem de glumeț dar, în același timp, un professor strict. Împreună cu Mara și Victor Mihașca au participat la Adunarea Generală din București din acel an, moment în care au și făcut cererea de înființare a filialei Cluj Napoca.

            Pe atunci proaspăt student în Cluj, împreună cu câțiva studenți cercetași de prin țară, ne-am oferit ajutorul celor la început de drum! Am umblat prin clase, am organizat întalniri la ciuperca din Parcul Mare – aceeași ciupercă unde chiar și după 20 de ani se mai organizează întâlniri cercetășești!

            Printre primii studenți  care s-au implicat au fost:  Dana Harsan (Tg Mureș), Andreea Horja și Adriana Mandrean (Hunedoara) și Cătă (Deva). Împreună am organizat primul stagiu de inițiere în cercetășie la Rachițele, la care au participat aproximativ 30 de cercetași.

  Și restul e istorie…

– Nicu Romaniuc, cercetaș de 19 ani

 

Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.