Lideri

Implicare, curaj, dorința de a ajuta, voința de a împărtăși experiența proprie – așa s-ar putea defini ramura liderilor.

Ei sunt acei cercetași care au cel puțin 18 ani și care oferă timpul și disponibilitatea lor pentru a contribui la dezvoltarea copiilor și tinerilor de la celelalte ramuri, lupișori, temerari, exploratori și seniori.

Înainte însă de a se implica direct în procesul de dezvoltare al celorlalți, liderul parcurge un drum de formare, prin care se pregătește pentru asumarea unei mari responsabilități. Prin urmare, liderul este acea persoană care cunoaște și aplică Metoda Scout, ține în orice activitate cont de psihologia ramurii de vârstă cu care lucrează, știe să acorde primul ajutor în caz de nevoie, realizează activități specifice și conform nevoilor celor cu care lucrează direct, cunoscând bine cadrul simbolic. Iar toate aceste abilități sunt dobândite în stagiile de formare, pe care orice lider le parcurge pentru a aduna mereu resurse care să îl îmbogățească și  să le aplice, pentru că, în postura de facilitator, ca și ceilalți membri, se află într-un proces de continuă învățare și experimentare, fiind totodată un adevărat model pentru cei din jur.

Așadar, liderul este GATA ORICÂND pentru a-și asuma responsabilități, pentru a face față tuturor provocărilor, pentru a fi un model adevărat pentru cei din jur, oferind în fiecare zi educație pentru viață.