Festivalul Luminii

Festivalul Luminii este un eveniment aparte, deoarece impresionează prin simplitatea mesajului pe care îl transmite: frumusețea lucrurilor mărunte. O persoană în trecere pe la eveniment poate simți toată energia pozitivă investită de cercetași și voluntari pentru realizarea momentului aceluia. Toata lumea se simte acasă la Festivalul Luminii.

 Acest proiect este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-ar putea primi cineva, deoarece cuprinde totul de la lucruri simple (celebrele gulguțe, care sunt reprezentative pentru festival) până la spectaculoasele jonglerii cu focul, iar acestea sunt doar lucrurile concrete! Oamenii au parte și de o gramada de energie constructiva care parcă plutește în aer în seara festivalului și de asemenea, toți cercetașii care se implica in organizarea acestui festival au grija să pună în fiecare gulguță câte-un gând bun, o amintire frumoasă, o poveste sau un vis.

Fericirea poate fi găsita oriunde dacă cineva își amintește să aprindă lumina( Dumbledore – Harry Potter). În acest caz, Festivalul Luminii aprinde lumina in viețile tuturor celor care iau parte la el, fie că sunt organizatori, fie că sunt doar spectatori. Festivalul Luminii este unul dintre cele mai frumoase moduri în care poți să te deconectezi, să uiți de toate problemele și să admiri pur și simplu ceea ce se întâmplă în jurul tău.

 Anul acesta ajunge la a zecea editie si se va desfăşura sambată, 14 iunie 2014, între orele 21:30 şi 23:30, în Parcul Central “Simion Barnutiu” .Acest eveniment oferă comunităţii locale un cadru natural unic realizat prin eforturile îmbinate ale multor membri ai comunităţii locale (copii, părinţi, profesori, studenţi, sau orice alţi cetăţeni implicaţi, ong-uri şi agenţi economici).

Ce se intampla la Festivalul Luminii?

Pe 10 mai, cercetaşii si voluntarii externi se vor întâlni în parc la ora 9:00. Fiecare arie îşi va ocupa zona aleasă şi îşi va începe activitatea. Pe parcursul zilei vor fi asezate gulgutele pe alei, si pregatite cele care vor fi lansate pe lac. La ora 21:00 vor incepe sa se aprinda luminile, astfel incat la ora 21:30 intreg parcul sa fie luminat pentru urmatoarele doua ore. Festivalul se va incheia cu un spectaol de jonglerii cu foc. 

Aria inspiraţională are ca scop principal meditaţia. Astfel unul dintre proiectele principale ale ariei inspiraţionale este reprezentat de o căsuţa de maditatie (înconjurată cu citate), luminată de gulgute. O altă atracţie va fi amenajarea unei zone mai retrase cu hamace, menită relaxării, precum şi un cer de gulgute, alături de un labirint printre copaci. 

În aria Copilărie pe parcursul zilei voluntarii din această arie vor juca jocuri cu specific cercetăşesc cu copiii, dar de asemenea vor fi făcute baloane de săpun gigant, iar în timpul evenimentului propriu-zis, aleile secundare în zig-zag din parcul gazdă vor fi luminate de gulgute colorate şi televizoare (foi de calc luminate) prin care dorim să le amintim oamenilor “mari” de vremurile când erau copii, iar copiilor să le amintim să se bucure de vârstă pe care o trăiesc într-un mod cât mai frumos şi aproape de natură. De asemenea vor fi atârnate televizoare ilustrând personaje din desene animate şi super-eroi care poartă eşarfe de cercetaşi! Ce poate fi mai frumos decât să îţi vezi eroii copilăriei devenind nişte cercetaşi neînfricaţi şi gata oricând? 

Prin aria Muzică & Fotografie încercăm să promovăm tinerele talente ale comunităţii locale. Astfel oferim un concert acustic, cântat la lumina unor gulgute şi becuri fosforescente. Cât despre partea de “Foto” vom avea o expoziţie în aer liber, înconjurată de morişti colorate ce publicul le poate lua, unde pozele vor crea un cadru de meditaţie pentru public, şi astfel ne vom atinge scopul de a ajuta oamenii să redescopere frumuseţea lucrurilor mărunte. 

Cercetăşia şi Forme se va întinde pe întreg parcul, cu construcţii ingenioase puse în locuri vizibile prin parc. Printre construcţii putem menţiona: candelabrul, iluzia optică, gulguta uriaşă. Cum suntem un proiect în continuă dezvoltare, dorim să venim cu idei noi în fiecare an. Anul acesta, în cadrul ariei menţionate mai sus vom introduce “drumul gulgutelor roşii şi albastre” în care vom avea două circuite marcate prin gulgute colorate ce vor străbate întreg festivalul, trecând prin toate ariile. Prin “bucăţica” de cercetăşie din cadrul ariei le vom arată oamenilor cine suntem, ce facem, dar mai ales cum facem. Vor fi panouri cu istoria noastră, activităţi, noi în imagini, proiecte şi în acelaşi timp un timeline al Cercetăşiei pe aleile parcului. De asemenea, între orele 14:00-24:00, în incinta casino-ului va fi găzduită o expoziţie despre istoria festivalului, având în vedere ediţia aniversară de anul acesta. 

În aria Jonglerii, în ultimele 20 de minute ale festivalului vom oferi un spectacol de jonglerii cu foc susţinut de Juggler Cluj şi de câţiva voluntari.

Festivalul Luminii inseamnă mai mult decat un loc plin de lumânări, jongleuri, fotografii şi desene, artă urbană şi oameni. Festivalul Luminii înseamnă o modalitate de a opri timpul în loc, în centrul Clujului, în ciuda agitaţiei zilnice urbane, şi de face clujenii să contribuie, cu mic cu mare, la valorificarea timpului, a lucrurilor importante şi a celor minore din viaţă, sau măcar la o varianta extrem de originală de artă şi relaxare!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *