Scouts for Humanity

 Exploratorii mari (acum Seniorii mici), din Centrul Local Cluj-Napoca – Scouts Cluj,au dezbătut în nenumărate rânduri, nenumărate idei legate de ce ar trebui să facă la Marele lor Eveniment. După standardele înalte pe care le-au lăsat moștenire cei mai mari decât ei (vezi proiectul “Roșia Montană văzută prin ochi de Explorator”), au avut destul de mult de muncă.

Cum, însă, aceștia nu se dau bătuți cu una, cu două, au reușit să pună cap la cap proiectul Scouts for Humanity. Proiectul a avut ca nucleu parteneriatul cu Organizația Habitat for Humanity Cluj, organizație deja obișnuită cu actele de ajutorare a persoanelor aflate în situații mai delicate.

 

Astfel, după ce au trecut cu brio peste examenele de Bacalaureat, 8 dintre exploratori au pornit în aventură, fără să știe ce îi așteaptă. Înhămați cu mult entuziasm, corturi, bocanci, chitară și, bineînțeles, voie bună și mâncare, au ajuns în 2 august pe șantierul Organizației Habitat for Humanity Cluj, în Jucul de Sus. Au montat corturile, au gătit ce au știut ei mai bine, s-au pus pe cântat și au așteptat următoarele instrucțiuni.

 

După prima noapte la cort, treziți cam greu de soare și alarme pe la ora 7, au fost întâmpinați de cei cu care urmau să lucreze cot la cot în următoarea săptămână. După un instructaj scurt și o serie de poze cu noile jucării, exploratorii s-au pus pe treabă.

 

 

 

Izolarea unei case, instalația alteia, mutarea căpriorilor dintr-o parte în cealaltă a șantierului, mutarea plăcilor de rigips și OSB, toate adunate cu o temperatură extrem de plăcută de 30 și ceva de grade (deși exploratorii sunt siguri că termometrul arăta cel puțin 50), împreună cu lipsa dușurilor propriu-zise, au condus la o cantitate impresionantă de transpirație și lene.

Cu toate acestea, exploratorii au trecut cu capul sus peste greutăți, au lucrat împreună, au montat, tăiat, lipit, bătut, șlefuit, mutat și cărat întreaga săptămână, iar în ultimele 2 zile ale proiectului și-au adunat forțele pentru a ajuta la ridicarea structurii unei case.

Pe lângă activitățile ce țin de șantier, aceștia nu au uitat nici de cercetașii din ei. Au organizat în fiecare după-amiază activități personalizate, care să îi ajute să sărbătorească așa cum se cuvine finalul aventurii în Cetatea Exploratorilor și trecerea mai departe la Seniori. Au cântat, au jucat jocuri de echipă, au ascultat povești despre cățărat și s-au jucat Dixit în variantă adaptată. Nu au uitat de focul de tabără si rărăsitul lunii care sunt întotdeauna mai frumoase după o zi lungă de muncă.

P.S. Acum Seniori, foștii exploratori și-au promis că nu vor uita nimic din cele învâțate în Cetatea Exploratorilor și că vor încerca să mai contribuie la activitățile celor de la Habitat for Humanity Cluj. Au învățat să prețuiască dușul și să nu mai judece vreodată un muncitor care face pauze dese pe șantier.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *