ScoutFest – Deschiderea Anului Cercetășesc 2023

Deschiderea noului an cercetășesc a fost marcată anul acesta de un eveniment deosebit, ScoutFest. Organizat de Centrul Local Nord Cluj, împreună cu Centrul Local Vest Cluj și Centrul Local Dej, acest festival a adunat numeroși cercetași din Transilvania, reprezentând o experiență unică și plină de învățare. Fiind primul eveniment de acest fel desfășurat post pandemie, acesta a adus împreună peste 250 de cercetași din 15 Centre Locale din țară, cu scopul de a celebra reîntâlnirea într-un mediu captivant și anume, experiența unui festival trăită din perspectiva cercetășească.

La începerea evenimentului, participanții și-au făcut check-in-ul și au primit brățări de festival. Prima zi a fost dedicată teatrului. Spectacolul “Van Dan – 10 ani de sânge murdar” a fost punctul culminant, provocând multă emoție printre cei prezențo. Piesa de teatru a fost “a one man show” și a ilustrat povestea uluitoare a unui fost consumator de droguri care a reușit să se elibereze, după 9 ani, de această dependență. Spectacol a transmis un puternic mesaj inspirând tinerii să evite capcanele adicției și să aleagă să trăiască o viață mai echilibrată și sănătoasă.

A doua zi a festivalului a debutat cu o sesiune de înviorare energizantă în adevăratul spirit cercetășesc, pregătind participanții pentru o serie de peste 10 ateliere cu caracter educativ. Participanții au avut o oportunitate unică de a se aventura în domenii noi, cum ar fi pictura murală și teatrul de improvizație, demonstrându-și creativitatea și exprimarea artistică. 

Prin atelierele de diversitate și incluziune, tinerii au învățat să fie deschiși și toleranți față de diferențele dintre ei. De asemenea, subiectele discutate despre cybersecurity și prevenirea cyberbullying-ului au avut ca scop protejarea participanților în mediul online, asigurându-se că aceștia înțeleg și gestionează riscurile asociate tehnologiei. În plus, disciplinele STEM au fost prezente în program pentru a dezvolta abilitățile tehnologice necesare în lumea de mâine.

Cercetașii au învățat, de asemenea, despre sănătate și prim ajutor, dobândind cunoștințe esențiale pentru a avea grijă de sănătatea lor și pentru a interveni în caz de urgență. Au urmat o serie de activități sportive antrenante, precum frisbee și capture the flag, oferind ocazia perfectă pentru exersarea abilităților  fizice și spiritul competiției prin provocări fizice și strategice

Ziua a continuat cu un wide game, un joc competitiv care a pus la încercare nu numai abilitățile lor sportive, ci și capacitatea de coordonare și lucrul în echipă a participanților. Acest joc a avut ca scop aplicarea cât mai multor abilități cercetășești și a implicat organizarea unui festival tematic de către fiecare echipă. A fost ocazia perfectă pentru a pune la încercare intuiția și de a-și demonstra aptitudinile de colaborare și eficiență.

Pentru ca experiența de festival să fie una autentică, am avut grijă să includem  deliciile culinare oferite de echipa David Topor’s Food Truck, în completarea acesteia nelipsind nici băuturile răcoritoare de la Atelier Café, care au oferit cercetașilor ocazia perfectă de socializare și de a sărbători împreună.

Muzica și dansul au fost parte integrantă a ScoutFest, promovând exprimarea artistică și creativitatea. Cercetașii au urcat pe scenă pentru a-și demonstra talentele și pasiunea pentru artă, fiind aplaudați și încurajați de un public entuziast.

Ultima zi a ScoutFest a început cu un city quest, oferind participanților șansa de a explora orașul într-un mod inedit. S-au aventurat în misiuni amuzante pentru a descoperi frumusețea Clujului într-un mod activ și distractiv. Ziua s-a încheiat cu o ceremonie specială, aducând amintiri și prietenii noi pentru cercetași, care privesc cu optimism către viitoare întâlniri.

Toate aceste experiențe deosebite au fost posibile datorită parteneriatelor solide cu instituții precum Teatrul Național Aureliu Manea Turda, SMURD Cluj-Napoca, Organizația Studenților Mediciniști, Education Studio – teatru de improvizație, Simplon România – educație digitală și Școala gimnazială Nicolae Titulescu, care au contribuit în mod semnificativ la succesul evenimentului.

ScoutFest a demonstrat încă o dată puterea cercetașilor de a aduce comunități împreună și de a promova schimbări pozitive prin educație, artă și cultură.

Articol scris de : Teo Comșa (CL Axente Sever, Alba Iulia)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *